Bencze Józseffel beszélgettünk a hazatéréséről, valamint U20-as csapatunk jövőjéről.

„Minden fiatalunknak adott az esély”

Bajnokként tértél haza júliusban, miként értékeled a legutóbbi szezont?

– Úgy vágtunk neki a tavaly nyári erősítéseknek Kilvinger Bálint szakmai igazgatóval, hogy bajnokságot kell nyernünk. Mindenki ennek a tudatában igazolt a csapathoz. A mutatott játék, az eredmények és a végén kialakult pontkülönbség alapján azt mondhatom, hogy egy magabiztos szezon volt. Sikerekben gazdag, persze voltak buktatók, mint ahogy minden csapat életében vannak ilyenek. De ezeken hamar túl tudtunk lépni, ami nagyon fontos volt a bajnokság végeredménye kapcsán. Minden szezonban kap az ember új impulzust, így ez nekem is egy óriási tapasztalatszerzés volt. Ráadásul olyan stábot sikerült összehozni, amely azt gondolom, az NB I-ben is megállja a helyét.

Sokak szerint a Győrnek nagyon jól sikerült a nyári erősítés, így újoncként is sok meglepetést okozhat. Ezt te is így látod?

– Abszolút így. Nagyon jó és rutinos játékosokat sikerült igazolni. De ezt az elegyet a fiatalokkal össze kell gyúrnia Kilvinger Bálintnak. Biztos, hogy sikerülni is fog neki, de valószínűleg lesznek gyengébb periódusok. Viszont ez a keret szerintem alkalmas arra, hogy ne a biztos bennmaradást célozzák meg, hanem a középmezőnyt.

Milyen újra itthon, hogy dolgozik az U20-as gárda?

Egy idő után mindig jó hazatérni, ennek az ideje pedig most jött el. Nagyon lelkesek és nagyon jól mozognak a fiúk. Egy rossz szavunk nem lehet rájuk. Azt gondolom mindent megtesznek annak érdekében, hogy az U20-as csapat minél jobban szerepeljen. Nagyon nehéz belőni, hogy pontosan hol lesz a helyünk, hiszen sok csapat változott, mi pedig nagyon fiatal együttesnek fogunk számítani ebben az első osztályú U20-as bajnokságban. Ugye létszámcsökkentés is volt, 12 csapatos maradt a bajnokság, kelet-nyugat elosztással. Nyugaton van 3 akadémia, akik viszik a prímet. Így vért izzadva fogunk meccseket nyerni, mert mi gyakorlatilag egy új csapatot építünk. Nagyon nehéz szezonra számítok, nem lesz egyszerű a bennmaradás sem.

Látsz most olyan srácokat a keretben, akiknek lehet esélyük felkerülni az NB I-es csurgói csapatba?

A gyerekek fejlődése nagyon hirtelen tud nagyon sokat változni, bárkinek van esélye. De ehhez rengeteg munka kell, leginkább fizikálisan. S ezt a fizikai erőt és tudást ki kell tenni a pályára, sőt, inkább úgy fogalmaznék: meg kell tanulni ezt kitenni a pályára. Ami nem egyszerű. Ennek nagyon sok összetevője van, s ne felejtsük el, hogy a srácok 80 százaléka tanul és tanulás mellett sportol. Ami megint egy olyan tényező, ami rengeteg energiát elvisz. Így türelmesnek kell lenni velük.